søndag den 8. december 2013

Nellike-kugler og "kalenderlys"


Her er et billede af vores "kalenderlys". Bakken, stjernestagen og bunken af lys er altid det samme, men dekorationen skifter fra år til år og nogle gange også fra dag til dag. Hvis man ikke er til en masse julepynt fra 1. december, så giver denne dekoration mulighed for at øge "juleindholdet" efterhånden som lysene brændes. Der kan fyldes efter med grankviste eller andet pyntegrønt og fine kugler eller kogler kan lægges på fadet i takt med, at lysene forsvinder.

Nogle år har der været numre på lysene, men i år er de uden. De er bundet sammen i 4 bundter, så man kan holde tal på, hvor mange der er tilbage.



Pynten i år er to kugler med nelliker. Den store er lavet på en oasis-kugle, hvor nellikerne er stukket i tæt ved siden af hinanden. Den lille kugle er en lime. 6 uger før den skal bruges stikkes der huller i lime-frugten med en strikkepind eller lignende og hullerne fyldes med hele nelliker. De skal sidde tæt for at konservere frugten. Limefrugten med nelliker puttes i en papirpose og der drysses godt med stødt kanel og stødt nellike inden posen lukkes og lægges mørkt. Posen kan rystes i ventetiden, så krydderierne fordeles.

Man kan også bruge appelsiner, hvis man ønsker er større kugle.

Kuglerne kaldes pomander.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar