lørdag den 20. september 2025

Høstkage

 En dejlig kage med masser af gode ting i :-)

150 gr blødt smør eller Naturli Smørbar
200 gr sukker
3 æg
1 revet æble 
300 gr squash 
65 gr boghvedemel
50 gr majsmel
86 gr rismel
6 gr Fiber HUSK
1 nip salt
1 tsk bagepulver
1 tsk ingefær (kan udelades) 
100 gr hakkede hasselnødder
100 gr revet marcipan
En god håndfuld brombær 

Smøret piskes hvidt med sukkeret. Æggene røres i, et ad gangen. Æble og squash rives og presses lidt i en sigte, så det værste væde løber fra, og røres derefter i dejen. Mel, HUSK, salt, bagepulver og ingefær vejes af og blandes i dejen sammen med hasselnødder og marcipan. Fordel halvdelen af dejen i en brødform, foret med bagepapir, fordel brombær over dejen og hæld resten af dejen over.

Kagen bages 1 time ved 180 grader. Køl kagen af, inden den skæres i skiver og serveres til en god kop the eller kaffe.



lørdag den 13. september 2025

Sød chilisauce med hyben

Til et lille patentglas skal bruges:

400 gr hyben
8 chilier
400 gr sukker
8 spsk æbleeddike
salt
4 dl vand

Se hvordan man smartest ordner hyben her.

Jeg fjerner kernerne fra chilierne og skærer dem i små stykker.
Alle ingredienserne koges op. Lad det simre til alt er mørt, og saucen er kogt ind og tyknet, sådan lidt sirupsagtigt. 
Det bliver noget stivere, når det kommer på køl, så hvis du vil have det flydende, som en købe-sauce, så skal du stoppe, før det er helt så tykt, eller der skal vand i til sidst til rette konsistens. På den anden side skal du ikke stoppe kogningen, før saucen bliver sirupsagtig, og hybenstykkerne ikke længere synker til bunds.

lørdag den 9. august 2025

Hel rødspætte med nye kartofler, persille og en smørklat


Jeg vender rødspætten i æg og boghvedemel og steger den på panden nogle minutter på hver side til den er fint brun.

Serveres med nye kogte kartofler, persille og en klat smør (Smørbar). Simpelt og sommerligt.

lørdag den 22. februar 2025

Overnight oats med appelsin og bær-chia-jam

Til 4 portioner morgenmad:

2 appelsiner i fileter og den saft der er tilbage i frugten
1 dl pekannødder (de kan deles)
2,5 dl havregryn
1,5 dl vand
2 dl mandelmælk
3 spsk chiafrø
4 tsk hørfrø
2 dl græskarkerner/solsikkefrø
1 dl tørrede tranebær
30 gr hakkede mandler

Topping: friske bær eller bær-chia-jam (1 ps frosne bær kogt op og tilsat 2 spsk chiafrø)

Til venstre står et glas med 125 gr tørrede dadler, overhældt med 125 gr kogende vand. Smag evt til med 1 tsk citronsaft. Efter at det har trukket i ca 10 minutter blendes det og kan herefter nydes som topping sammen med bær-chia-jam ;-)

lørdag den 21. september 2024

Linsegryde - vi kalder det også "nødration"

Denne blanding er dejlig at have stående til en dag, hvor man ikke gider at handle. Vi kalder det en "nødration", fordi den bare kan stå i skabet og redde en aftensmad uden den store indsats.

Forær gerne en fin flaske med linseblandingen sammen med en dåse hakkede tomater og en dåse kokosmælk som indflyttergave til en, der flytter i studiebolig :-)

Til 4 portioner

2 dl røde linser
2 dl ris
2 dl grønne linser
2 tsk salt
Et par drej med peberkværnen
3 spsk løgpulver
4 tsk hvidløgspulver
3 tsk gurkemeje
2 tsk spidskommen
2 tsk koriander
1 chili eller lidt tørrede chiliflager

1 ds hakkede tomater
1 ds kokosmælk
Evt vand

Koges til alt er mørt. Husk at røre med mellemrum, så det ikke sætter sig på bunden.

Evt. topping:
Kokosmel
Persille/koriander
Yogurt naturel
Salat af tomat/agurk/lime/spidskommen/koriander