søndag den 8. december 2013

Nellike-kugler og "kalenderlys"


Her er et billede af vores "kalenderlys". Bakken, stjernestagen og bunken af lys er altid det samme, men dekorationen skifter fra år til år og nogle gange også fra dag til dag. Hvis man ikke er til en masse julepynt fra 1. december, så giver denne dekoration mulighed for at øge "juleindholdet" efterhånden som lysene brændes. Der kan fyldes efter med grankviste eller andet pyntegrønt og fine kugler eller kogler kan lægges på fadet i takt med, at lysene forsvinder.

Nogle år har der været numre på lysene, men i år er de uden. De er bundet sammen i 4 bundter, så man kan holde tal på, hvor mange der er tilbage.



Pynten i år er to kugler med nelliker. Den store er lavet på en oasis-kugle, hvor nellikerne er stukket i tæt ved siden af hinanden. Den lille kugle er en lime. 6 uger før den skal bruges stikkes der huller i lime-frugten med en strikkepind eller lignende og hullerne fyldes med hele nelliker. De skal sidde tæt for at konservere frugten. Limefrugten med nelliker puttes i en papirpose og der drysses godt med stødt kanel og stødt nellike inden posen lukkes og lægges mørkt. Posen kan rystes i ventetiden, så krydderierne fordeles.

Man kan også bruge appelsiner, hvis man ønsker er større kugle.

Kuglerne kaldes pomander.

lørdag den 7. december 2013

Thé-gløgg

En thé-pose med 3-4 spsk. sort thé.
En thé-pose med 1 stang kanel, 10 nelliker, 6 kardemomme-kapsler.
Skal af 1 citron. (Jeg elsker, når skallen er skåret i strimler med et julienne-jern, men er man til en mere diskret citron-smag, kan skallen rives og endda puttes i én af thé-poserne.)
Saft af 1 citron.
1 dl sukker.
1 dl rosiner.


Alle herlighederne kommes i en gryde og overhældes med 1 liter vand.


Bringes i kog og trækker gerne et par timer.


1 dl. mandler smuttes og kommes i og det varmes op og smages til med 1-2 dl. sherry (eller portvin).


fredag den 6. december 2013

De bedste havregrynskugler

3 spsk. kakao
35 gr. smeltet mørk chokolade (gerne Marabou 70%)
15 gr. smeltet smør *
75 gr. flormelis
100 gr. havregryn (evt glutenfri)
½ dl. skummetmælk, plantemælk (eller bare vand, hvis det er nødvendigt for at opnå en god                          konsistens.)
2 spsk. flydende honning
30 gr. kokosmel til at trille kuglerne i

*eller Naturli' Smørbar - gerrne Blok, der ikke smelter så hurtigt, når godterne står på bordet.

Alt røres grundigt sammen, sættes på køl til det er godt koldt, trilles til kugler og rulles i kokosmel.

Opbevares i køleskabet.






Denne opskrift er een af familiens favoritter. Den SKAL laves mindst een gang i december (og gerne en dobbeltportion) og den kommer ofte med på tur i skoven eller til sammenskuds-julehygge.

Hvis du synes om opskriften/indlægget, er du velkommen til at abonnere på nyhedsmails. Læg også hjertens-gerne en kommentar.



torsdag den 5. december 2013

Glasholder til varme drikke

Vil du også gerne bruge dine glas til varme drikke uden at risikere at brænde fingrene? Så kan du hækle fine glasholdere til at beskytte fingrene, og så gør det jo ikke noget, at de også pynter lidt...!



Det her indlæg er vist mere en idé end et mønster. (Med mindre du har samme IKEA-glas som jeg).

 

Jeg hækler i bomuldsgarn med en hæklenål nummer 3. Du må prøve dig frem, til du finder det rigtige antal masker til dine glas.

Hækl 36 lm. Saml dem til en ring med 1 km.
1. omg: 1km, "5 stgm i 3. m fra nålen, 1 fm i 3. m fra nålen" gentag fra " til " om rundt.
2. omg: hækl 2 km i de 2 første m og fortsæt med 1fm og følg  " til "
De næste omg hækles, som omg 2. til holderen er bred nok. Slut af med 1 km. (Jeg har ialt 5 omg med mønster.)

  
De simple holdere er 36 lm, saml til en ring med 1 km. Hækl fastmasker rundt til holderen er stor nok, slut med en km. Tag evt 4 m ud ved at hækle 2 fm i samme m på andensidste omg, hvis der er brug for lidt mere vidde foroven... 

 

 ...eller
De simple holdere er 36 lm, saml til en ring med 1 km. Hækl fastmasker rundt 2 omgange. Hækl en omgang stgm og endnu 2 omgange fm. Slut med en km.

 
  

onsdag den 4. december 2013

Marcipankonfekt med rosmarin

 

3 tsk. frisk rosmarin hakket meget fint
1 håndfuld rosiner, der har trukket i Whiskey (Jeg hakker dem let med en skarp kniv)
25 gr. (evt. smuttede) hakkede mandler
25 gr. hakkede hasselnødder
250 gr. marcipan

 Æltes grundigt sammen og rulles til et "brød".
Man kan naturligvis også lave kugler, hvis man synes bedre om det!

Brød eller kugler overtrækkes med 100 gr. chokolade (gerne Marabou 70%).
 

Så kan brødene pyntes med mandler, eller hvad man finder fint.  

 Og nydes i tynde skiver...