lørdag den 4. juli 2015

Hurtige banan-is


Til 5 store is, eller flere mindre

2 modne bananer
30 gr hakkede nødder eller mandler
50 gram rosiner
citronsaft og -skal (Lime er også fint)
20 gram grofthakket mørk chokolade (gerne 70 %) eller cocoa-nibs

Kokosmel er også fint i.

Evt chokolade til overtræk.

Start med at mose bananerne.


Rør det hele sammen, smag til med citron eller lime og put det i is-pinde-forme. 

Indrømmet, det ser lidt gnattet ud, men smager faktisk rigtig godt ;-)



Når banan-isen er frosset, kan der trækkes et spor af chokolade henover til pynt.


 Uhmm og velbekomme i varmen.


lørdag den 27. juni 2015

Indisk curry med kikærter





3-4 portioner 

2 hakkede løg klares i
2 spsk olie sammen med
1 et-feds hvidløg, finthakket.
1 spsk hele koriander (knus dem i en morter) og
1 spsk gurkemeje og
1 spsk spidskommen svitses med et øjeblik, inden der tilsættes
2-4 porrer (alt efter størrelse), skåret i ringe  - sammen med
½ - 1 ds kokosmælk og
1 ds hakkede tomater og
1 ds kikærter

Smag til med salt og saften af 1 lime.

Server evt ris til og et udvalg af alt det sædvanlige til curry: chutney, papadums, ananskiver, kokosmel, rosiner, syltede perleløg, hakkede æg, ananas, poppede vilde ris (se hvordan her)






onsdag den 24. juni 2015

Kikærtewrap med æg og krydret tomatsauce

En dejlig morgenmad eller frokost til 4.

Start med at lave saucen.

Sauter 1 fintskåret løg og et fed hvidløg (eller 4 ;-). Hæld en dåse hakkede tomater i sammen med en peberfrugt skåret i tynde strimler. Tilsæt 1 tsk spidskommen og salt og lad det koge godt sammen og blive mørt.
Saucen kan sagtens laves i god tid forinden.

2 dl kikærtemel og 2 dl vand piskes sammen. En op-øser-ske-fuld passer til en wrap. Steg dem i olie til de er lysebrune. Der bliver 4 wraps af denne portion.

Steg et spejlæg til hver.


Så er du klar til at samle det hele.

Velbekomme.


tirsdag den 23. juni 2015

Krydret valnøddekage



3 æg
1½ dl solsikkeolie
450 gram farin
250 gr hvedemel
        (glutenfrit alternativ: 80 gr boghvede, 60 gr majsmel, 110 gr fuldkornsrismel, 7,5 gr fiberHUSK (gul pakke))
350 gr groftrevne æbler
1½ tsk bagepulver
2 tsk kanel
2 tsk nellike
½ tsk salt
200 gr hakkede valnødder (hasselnødder er et godt alternativ ;-)

Pisk æggene med olie og sukker til en luftig hvid masse. Rør resten i.

Bages i en springform med bagepapir i bunden eller i en bradepande 30 x 20 cm.

Sættes i en kold ovn ved 180 grader med varmluft i 70 minutter. Hold øje med den undervejs og dæk evt. med sølvfolie, hvis den bliver for mørk.





Får du lyst til at bage de superlækre flûtes under kagen, så se opskriften her.




Lav glasur af:

300 gr flormelis
citronsaft eller vand
evt. kokosmel/valnødder til pynt

Smør glasuren ud på kagen, når den er kølet af.

Beklager, at jeg ikke fik taget billeder af kagen, inden den havde været en tur i en papkasse og med til skolefest. Resterne kan ses herunder ;-)




søndag den 21. juni 2015

Glutenfri flûtes

Brødene bliver fint mørke og rustikke. De får sprød skorpe og blød krumme. Ja ikke for at prale, men det er nok det bedste glutenfrie brød, vi har smagt...

Til 6 små flûtes

3 dl boghvedemel
3 dl fuldkornsrismel
1 dl Maizenamel eller kartoffelmel
2 tsk salt
1 1/4 dl fiberHUSK (gul pakke)
1 brev tørgær (eller 1 pk almindeligt gær)
7 dl lunken vand
1 æg
½ dl sirup

Det er dejligt nemt at bruge tørgær i denne opskrift. Jeg kører dejen sammen i røremaskinen med K-spaden.

Start med at måle alle de tørre ingredienser af og hæld dem i skålen. Tilsæt de våde ingredienser og rør nogle minutter. Lad dejen hæve i skålen i ca. ½ time.

Hæld dejen ud på majsgryn eller glutenfri havremel eller lignende og form 6 små flûtes, som rulles i grynene undervejs. Du skal IKKE ælte mere i dejen, bare skære den i stykker og forme dine brød.

Efterhæver 20-30 minutter og bages ved 230 grader i 20-30 minutter.

Vi har også med held lavet fine burgerboller af dejen.

Dejen kan også langtidshæves. Brug kun gær på størrelse med en ært, lav dejen, form brød eller boller og sæt dem på køl i ca et døgn.










Et flûte fyldt med salat, basilikum, tomat og kylling passer fint til et måltid.