søndag den 31. marts 2013

En lille matematik-hjælper

I en periode var der sport i at samle mælke-låg fra skolemælken. Ingen vidste hvad de skulle bruge dem til, men der var konkurrence om, hvem der havde flest.

Da det pludselig var ved den tid, at man skulle kunne tabellerne, kom mælkelågene endelig til deres ret. På hvert låg skrev vi et stykke fra den lille tabel, og inden i låget skrev vi svaret.


Alle lågene lægges med regnestykkerne op ad, og legen går nu ud på, at alle de stykker man kan, må man putte tilbage i posen. Det er dejligt, at man kan se, at det er nemmere at få dem alle sammen tilbage i posen, jo mere man øver. Hvis man regner forkert, så lægges låget tilbage på bordet til næste "runde". Lågene kan også trækkes tilfældigt fra posen som i banko. Der er sikkert mange flere sjove måder at lege tabeller ind.

Yngste-barnet fik sin egen pose med plus-stykker.


Bûche de nöel





Ja, en fransk juletradition står der, og det passer, men her hos os har det ofte været desserten nytårsaften. Bûche de noël betyder jule-træstamme og grenen pyntes derfor med ting fra skoven: blade, blomster, svampe og små insekter.




50 gr. mel
50 gr. maizena
2 tsk. bagepulver
4 æg
120 gr. sukker
2 tsk. vanillesukker





Pisk æggeblommer og sukker. Hæld de tørre ingredienser i. Vend stift piskede hvider i. Smør bagepapiret og fordel dejen derpå. Bages 8- 10 minutter ved 200 grader og rulles til en roulade med bagepapiret, mens den stadig er varm.

Lav creme af 1 dåse kastanjecreme (4/4)
200 gr. smeltet chokolade (vi foretrækker Marabou 70 %)
2 spsk. mælk

Når kagen er kølet af, rulles den forsigtigt ud igen, bagepapiret fjernes og halvdelen af chokoladecremen smøres på. Rul rouladen stramt og rul den ind i bagepapiret, så den bliver holdt sammen. Sæt den på køl. Ved servering fjernes bagepapiret og ca. 1/4 af rouladen skæres af med et skråt snit. Det lille stykke flyttes op på siden af rouladen, så det ligner en sidegren. 



Resten af chokoladecremen smøres på kagen, så den er helt dækket og med en gaffel trækkes et mønster, så det ligner bark. Pynt med marcipanfigurer og drys med flormelis.

Tzatziki


1 liter yoghurt drænes i et kaffefilter i køleskabet - hæld vallen fra inden brug.
2 agurker rives på den grove side af rivehjernet, drysses med salt og hældes i en sigte til afdrypning. 
1 fed hvidløg rives eller presses ned i den afdryppede yoghurt.
Alting blandes sammen og smages til med salt.








Til en meget frisk version af tzatziki kan agurken udskiftes med syrlige æbler. Granny Smith eller Pink Lady kan anbefales.
Hvis du har lavet anbefalelsesværdig tzatziki med andre grøntsager eller frugter, så læg gerne en kommentar :-)

Hjemmelavede rødbeder


2 poser rødbeder passer til 4 sylteglas.

Kog rødbederne møre og "smut" dem ud af skallen. Skær dem i skiver og kom dem i skoldede sylteglas.

Kog en lage af
3 spsk salt
2 liter eddike
800 gram sukker
1 spsk hel kardemomme
1 hel kanelstang per sylteglas
1 spsk hel allehånde
1 spsk hele nelliker

og hæld den over rødbederne. Der skal et par skiver peberrod øverst i hvert glad for at sikre holdbarheden.
Dejligt, at vi nu kan købe rødbeder i forskellige farver og striber i almindelige supermarkeder :-)

Things that money can buy

It's good to have money and the things that money can buy,
but it's good too, to check up once in a while,
that you haven't lost the things, that money can't buy.
- George Horace Lorimer

Flødefennikel




Skær fennikel i skiver og kom dem i gryden med en klat smør. Det skal ikke brunes, men bare sauteres en smule. Tilsæt en bouillonterning og fløde. Det kan være kaffefløde eller piskefløde og mængden styrer du.








Som tilbehør skal der ikke meget fløde i. Skal det bruges som sauce, skal der lidt mere i, og hvis du har planer om at bruge det til suppe, så må der naturligvis endnu mere i. (Hvis du laver suppe, synes jeg det bliver bedst med kaffefløde). Salt efter behov. Flødefennikel er den perfekte grøntsag til et stykke laks med groft salt stegt sprød på panden.

Fuglefoder


I vinterhalvåret er det hyggeligt at have fuglene på besøg i haven. Vi har smeltet margarine og rørt frø til vilde fugle i blandingen. De fedtede fuglefrø kan hældes i en kop, en halv kokosnød eller som her smøres på et paprør fra en toiletrulle. Hæng foderet op tæt på et vindue, hvor du ofte sidder. Hænges gerne, så fuglene kan sidde på en gren og nå foderet.

Flûtes


3 stk. flûtes

5 dl. vand
1 pk. gær
1 tsk. salt
900 g. hvedemel

evt. rosmarin, groft salt og olivenolie

Saml ingredienserne til en dej og lad den hæve lunt i en time. Form dejen til tre flûtes, som efterhæver en halv time. 




Brødene kan "opgraderes" til rosmarinflûtes ved at gøre følgene: Pensl de tre flûtes med rigeligt olivenolie på alle sider. Drys med frisk (eller tørret) rosmain og groft salt. Pas på at brødene ikke ligger for tæt, hvis de også skal være sprøde på siderne.
Bages ved 200 grader i 30-35 minutter.

Hvidkålsgris

Med to rosiner og et hvidkål kan man lave den sødeste gris til at pynte ved hoveddøren :-)






















Tag to blade af kålhovedet, som skal bruges til ører. Skær eller riv dem i den rette form omkring den tykke "bladribbe".

Skær et hak og to huller i stokken til mund og næsebor. Øjnene er lavet ved at skære to små huller og putte to rosiner i.

Til sidst skæres to riller som ørene sættes fast i.

Modellervoks

Til modellervoksen skal bruges: 3 dl. fint salt, 5 dl. hvedemel, 2 spsk. citronsyre, 2 spsk. olie, 5 dl. vand og forskellige frugtfarver. 

Hæld alt undtagen frugtfarven i en gryde og varm blandingen op. Rør til den bliver tyk. Tag gryden af varmen og ælt modellervoksen godt igennem. Del evt. dejen og farv med de forskellige frugtfarver. 

Holder sig fint i køleskabet i lang tid.

Knækbrød


1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
3½ dl hvedemel eller boghvedemel
2 dl vand
1,25 dl olie
1 tsk bagepulver
2½ tsk salt


Saml alle ingredienserne til en dej og del den i 2 dele. Hver del rulles ud mellem 2 stykker bagepapir, skæres i passende stykker og bages ved 200 grader i ca. 15-20 minutter.

Hæklet taske i Hoooked Zpagetti - nr. 2

Opskriften på tasken kan findes her. Som variation er denne hæklet den anden vej rundt.

Lakridskylling

Lakridskylling er en helt særlig ret, lidt i familie med ristaffel.


2 stjerneanis og 2 tsk. frisk revet ingefær simrer i olie i 2 minutter. Tilsæt 3 grofthakkede fed hvidløg. 1 kylling i stykker, drysset med 2 tsk. sukker eller honning, brunes med. Tilsæt 3/4 dl. soya og 2 dl. vand. Lad det simre i 1-1½ time.

Varm lidt olie i en gryde og "pop" vilde ris. Pas på de ikke brænder på! Drys evt. med salt.

Server kyllingen med kogte ris og æg, bananskiver, agurkesalat, majs, rosiner, peanuts, forårsløg, ananas, kokosmel og poppede ris.

Hvis du synes om opskriften/indlægget, er du velkommen til at abonnere på nyhedsmails. Læg også hjertens gerne en kommentar.

Laksetærte

2 fennikel i tynde skiver
4 store revne gulerødder
2 tsk. hele korianderfrø
2 spsk. olie
1 dl. bouillon
400 g. laks (u. skind)
1 bæger ricottaost
3 æg
salt

rucola
revet parmesan
skræl af en citron

1 citron i både




Varm olien og rist korianderfrøene. Tilsæt fennikel og revne gulerødder. Hæld bouillonen ved og lad det simre lidt. Rør ricotta, salt og æg i. Hæld massen i en tærteform og læg små laksebidder (4x4 cm.) på og tryk dem ned i massen. Fadet sættes i ovnen ved 200 grader til tærten er gylden.


Rucola, parmesan og citronskræl blandes til en salat. Server citronbåde til.


Hvis du synes om opskriften/indlægget, er du velkommen til at abonnere på nyhedsmails. Læg også hjertens gerne en kommentar.

Bindesjal/Hedebindesjal

Slå 7 masker op og strik 1 p ret. Fortsæt med at strikke:
2. p: 2 r, 2 r i næste m, 1 r, 2 r i næste m, 2 r.
3. p: 2 r, 2 r i næste m, 1 r, 1 ny m i lænken, sæt mærke, 1 r, 1 ny m i lænken, 1 r, 2 r i næste m, 2 r.
4. p: 2 r, 2 r i næste m, r til sidste 3 m, 2 r i næste m, 2 r.
5. p: 2 r, 2 r i næste m, r til mærke, 1 ny m i lænken, flyt mærke, 1 r, 1 ny m i lænken, r til sidste 3 m, 2 r i næste m, 2 r.
Gent. 4. og 5. p til ønsket længde. 

Strik evt. en mønster-kant på.

Der kan også hækles en fastmaske-kant "inde" i sjalet for at holde faconen.



Hvis du synes om opskriften/indlægget, er du velkommen til at abonnere på nyhedsmails. Læg også hjertens gerne en kommentar.

"Hestesokker" (Sokker i spiral-rib)

Her er opskriften på de sokker, vi bruger i gummistøvlerne om vinteren.


Den specielle snoede rib giver en utrolig elastisk sok og passer mange størrelser. Jo større fod man har jo kortere bliver sokken naturligvis. Der er ikke forskel på for og bag, så sokkerne slides hele vejen rundt og holder derfor længere end sokker, der altid trædes samme sted på hælen og i tåen.

På billedet herunder til venstre ses sokkerne på en voksen og et barn på 10 år. Det er samme størrelse sok på en fod str. 36 og en  fod str. 44.


Strømperne strikkes på strømpepinde nummer 4½ og garnet er Svarta Fårets Raggsockgarn.

Slå 36 m op, fordelt på fire pinde. Strik 2 r, 2 vr. På 2. omgang og alle efterfølgende lige omg, ligger ret over ret og vrang over vrang. På 3. omg forskydes mønsteret en m og bliver til 1 r, 2 vr, 1 r. På 5. omg skydes mønstret igen og bliver til 2 vr, 2 r. Sådan fortsættes til den ønskede længde opnås.
Tåen strikkes i glatstrik og der tages 1 m ind på hver p på hver anden omg, til der er 12 m tilbage. Luk af og sy hullet sammen.

Størrelsen på sokken kan nemt ændres ved at slå 4m færre eller flere op og strikke sokken længere eller kortere. Til børn er 2 nøgler fint, til voksne bruges 3 nøgler til et par.

Sokkerne kan strikkes så spiralribben går hver sin vej.
Her er mønstret med spiraler til både højre og venstre.


                                      _____________________________________________


Sokken kan også strikkes nedefra og det er ganske smart, hvis man vil have så lang en sok, som muligt af et enkelt ngl garn...!

Slå 12 m op.

Se evt. smart opslagning her: http://knitty.com/ISSUEspring06/FEATmagiccaston.html

Strik ret rundt og tag 1m ud på hver anden p, til der er 36 m ialt. Skift til det snoede ribmønster og strik til du løber tør for garn.
Luk løst af. Se evt her : http://www.youtube.com/watch?v=53Mtbkyf5CQ

Hvis du synes om opskriften/indlægget, er du velkommen til at abonnere på nyhedsmails. Læg også hjertens-gerne en kommentar.

lørdag den 2. marts 2013

Pandekager uden mel og sukker


Sunde pandekager

• 50 g nødder, mandler, hasselnødder eller hvad du nu synes godt om. Du kan også blande!
• 2 små bananer
• 1 tsk vaniljepulver (det uden sukker) eller kornene fra en stang vanille
• 6 æg
• Smør og olie til stegning

• Tilbehør: ananas, kiwi, bær eller anden blød frugt og evt ristede kokosflager. Eller hvad med at servere dem efterhånden, som de bliver færdige, med en anelse hakket mørk chokolade og kokosflager, uhmm.

Pandekager: Kom nødderne i en blender, og blend dem fint. Tilsæt resten af ingredienserne, og bland det hele godt sammen. Steg små pandekager (7-10 cm i diameter) til de er gyldne på begge sider. Skær evt frugten i små stykker og anret med kokosflager.

Spis med god samvittighed ;-)